20080114

Skandal! Igen!

Det är sällan man får en sådan "Ja, precis!"-känsla som när man läser Peter Wennblads lysande artikel "Skandal! Igen!" i senaste Neo. Peter har på ett skenbart enkelt vis lyft fram både maktförskjutningen som under senare år ägt rum till mediernas fördel, men kanske ännu viktigare: en del exempel på hur detta missbrukas.

Inte minst Aftonbladet (och senare Expressen) hamnar i centrum, eftersom båda tidningarna konsekvent och öppet bryter emot lagen genom att underlåta att lämna kontrolluppgift för tipspengar man betalar ut. Ursäkten är hänvisning till "källskydd". Man kan i och för sig fråga sig hur hemliga utbetalningar till skyddade källor påverkar dessa källors trovärdighet, eftersom dessa då inte behöver stå till svars för utsagorna - trots att de fått ersättning.

Men det mest anmärkningsvärda är förstås att dessa tidningar bryter emot lagen, och då när det råkar gälla en fråga där tidningarna själva anser att man bör kunna agera på ett visst sätt. Man ställer sig över lagen. Att det är precis denna fråga man manglat fram och tillbaka vad gäller statsråd och riksdagsmän vad gäller hushållsnära tjänster under hösten, låtsas man inte om. Tyvärr inte så otroligt. Men riktigt, riktigt otrevligt.

Peter skriver läsvärt på SvD:s Brännpunkt idag.

No comments: